Wat is het EPC
Wat is het EPC?
✔ Wat is het EPC?
Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een manier om snel en eenvoudig de energiezuinigheid van je woning te checken!
Dankzij het vernieuwde EPC kun je in één oogopslag, zonder bouwkennis, woningen vergelijken op energiezuinigheid!
Ga je kopen of huren? Vraag zeker naar het EPC en vergelijk het met andere woningen!
✔ Wanneer is een EPC verplicht?
-
Bij verkoop of verhuur van je woning is het verplicht een geldig EPC-attest te hebben.
-
Als je gebruik wilt maken van de EPC-labelpremie, is het verplicht voor én na de werken een EPC-attest te laten opmaken om de verbetering te bewijzen.
-
Als je een woning koopt met een EPC-label E of F, moet je je woning binnen 5 jaar na aankoop (!veranderd naar 6 jaar) renoveren naar minstens label D. Na renovatie van je woning ben je verplicht een EPC-attest te laten opmaken om de verbetering te bewijzen.
-
Het EPC-attest is verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.
✔ Hoeveel kost het EPC?
De kostprijs van een EPC verschilt per - type - woning.
Voor een studio of appartement start de kostprijs vanaf €160, terwijl de kostprijs van een EPC voor een rijwoning begint bij €170. Bij een halfopen of open bebouwing ligt de prijs iets hoger.
Heb je bruikbare bouwplannen? Super! Die hebben positieve invloed op de kostprijs van je EPC-certificaat!
Wil je weten hoeveel jouw EPC kost? Vraag vrijblijvend een offerte aan!
✔ Hoelang is het EPC geldig?
Het EPC-attest is 10 jaar geldig.
Ga je verkopen of verhuren? En heb je bijv. nieuwe ramen of zonnepanelen laten plaatsen? Dan is het verstandig om een nieuw EPC op te laten maken - ook als je oud EPC nog geldig is.
Let op: Bij het verkopen van je woning of het aanvragen van de EPC-labelpremie mag het EPC niet ouder zijn dan het jaar 2019.
✔ Hoe vraag ik de EPC premie aan?
Stap 1: Activatie van de EPC-labelpremie:
Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie, moet je woning een EPC-label E of F hebben. Als eigenaar van een studio of appartement kom je ook in aanmerking met een EPC-label D.
Met het nodige EPC-label kun je de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Dit doe je door online een aanvraag in te dienen bij Fluvius, de instantie die de premie beheert.
Stap 2: Uitbetaling van de EPC-labelpremie:
Binnen 5 jaar na het ontvangen van je EPC vòòr renovatie, moet je een nieuw EPC-certificaat nà renovatie laten opstellen, waaruit blijkt dat je woning een nieuw EPC-label heeft behaald.
Let op: Vanaf 1 januari 2025 zal de procedure veranderen en zal de de aanvraag via 'Mijn VerbouwPremie' lopen. Je hebt wel nog steeds een EPC voor en na renovatie nodig. Lees verder.