top of page

EPC

Energieprestatiecertificaat

Kopie van jkl78gg (8).png

EPC 

Wat is het EPC?​

Een energieprestatiecertificaat (EPC) of EPC-attest is een document dat de energiezuinigheid van een gebouw aangeeft.

 

Het wordt verstrekt voor verschillende soorten residentiële eenheden, waaronder woningen, appartementen en collectieve woongebouwen zoals studentenhuizen.

 

Het EPC dient als informatiebron voor potentiële kopers of huurders en wordt soms vereist als bewijs voor het verkrijgen van premies, subsidies of voor renovatieprojecten.

Bekijk een voorbeeld van een Energieprestatiecertificaat (EPC).

EPC

Wanneer is een EPC noodzakelijk?​

  • Bij verkoop of verhuur van een woning moet je een geldig EPC-attest hebben.

 

  • Als je financiering aanvraagt en gebruik wilt maken van premies of subsidies voor energierenovaties, moet je voor en na de werken een EPC-attest laten opstellen om de energieprestatie te bewijzen.

  • Als je een woning of appartement koopt met een EPC-label E of F vanaf 2023, moet je het binnen 5 jaar na aankoop renoveren naar minstens een EPC-label D. Na de renovatie moet je opnieuw een EPC-attest laten opstellen om de verbetering te bewijzen.

  • Sinds 1 mei 2023 is er bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom een EPC-attest verplicht.

Kopie van jkl78gg (7).png
Kopie van jkl78gg (6).png

EPC

Wie kan een EPC opstellen?​

​Voor het opstellen van een EPC-attest voor een woning moet een erkende energiedeskundige type A worden ingeschakeld.

 

Er wordt gebruik gemaakt van bewijsstukken die door jou, de eigenaar, worden verstrekt. Bekijk onze video voor meer informatie.

 

Daarnaast onderzoeken we tijdens het plaatsbezoek verschillende aspecten van de woning, zoals isolatie, ramen, en verwarmings- en ventilatiesystemen.

Lees meer.

EPC

Hoeveel kost een EPC?​

Voor verschillende type woningen gelden verschillende gemiddelde prijzen.

 

Voor een studio of appartement varieert de prijs van een EPC-certificaat doorgaans tussen € 160 en € 200. Voor een rijhuis liggen de tarieven gewoonlijk tussen € 180 en € 220, terwijl voor een vrijstaande woning of een halfopen bebouwing de kosten doorgaans vallen tussen € 200 en € 250.

 

De prijs weerspiegelt de diverse inspanningen die nodig zijn om de energieprestatie van de woning te beoordelen.

Ontdek onze vaste prijzen.

Kopie van jkl78gg (4).png
Kopie van jkl78gg (9).png

EPC 

Hoelang blijft het EPC geldig?​

Het EPC-attest blijft geldig gedurende een periode van tien jaar. Als de woning binnen deze periode opnieuw wordt verkocht of verhuurd, is het niet nodig om een nieuw attest te verkrijgen.

 

Echter, als er tijdens deze geldigheidsduur wijzigingen aan het gebouw zijn aangebracht die de energieprestaties verbeteren, kan het voor de verkoper of verhuurder gunstig zijn om het pand opnieuw te laten beoordelen.

Het EPC mag - in bepaalde gevallen zoals verkoop of een premie-aanvraag - niet ouder zijn dan het jaar 2019. Als dit wel het geval is, is het noodzakelijk om een nieuw EPC-attest aan te vragen.

EPC 

Wat als je geen geldig EPC hebt?​

Als je als verkoper niet in staat bent om bij het opstellen van de notariële akte een EPC-attest te verstrekken, is de notaris verplicht om dit te rapporteren aan het het VEKA. (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)

 

In zo'n situatie kan het agentschap je een boete opleggen, die kan variëren van 500 tot 5000 euro, afhankelijk van de omstandigheden en de ernst van de overtreding.

 

Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot het energieprestatiecertificaat (EPC) om mogelijke boetes en juridische complicaties te voorkomen.

Kopie van jkl78gg (10).png
Kopie van jkl78gg (Facebook-video) (1).png

EPC 

Steekproeven en controle​

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) voert steekproeven uit om alles met betrekking tot het energieprestatiecertificaat (EPC) te controleren. Hierbij letten ze op 2 belangrijke zaken:

  • Is er een geldig EPC-attest aanwezig? Eigenaars die niet beschikken over een geldig EPC-attest in bepaalde situaties moeten zich verantwoorden en riskeren een boete van € 500 tot € 5.000.

  • Is het EPC-attest volledig en correct opgesteld? Bij misbruik of onbekwaamheid kan de energiedeskundige zijn erkenning verliezen. Als het EPC niet overeenkomt met de werkelijkheid, riskeert de deskundige een boete van € 250 tot € 5.000.

Transparantie en eerlijkheid zijn dé handelsmerken als energiedeskundige. We gaan dus niet in op verzoeken die niet aan deze normen voldoen.

EPC 

EPC-Labelpremie aanvragen​

Stap 1: Activatie van de EPC-labelpremie:

Zodra je een EPC-attest hebt waaruit blijkt dat de energieprestatie van je woning of wooneenheid als "slecht" wordt beoordeeld, kun je de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Dit doe je door online een aanvraag in te dienen bij Fluvius, de instantie die de premie beheert.

Stap 2: Uitbetaling van de EPC-labelpremie:

Binnen 5 jaar na de activatie van de labelpremie moet je een nieuw EPC-certificaat laten opstellen waaruit blijkt dat je woning een nieuw EPC-label heeft behaald. Uiterlijk 6 jaar na de startdatum dien je de uitbetaling van de premie aan te vragen, opnieuw via Fluvius. 

Let op: Vanaf 1 januari 2025 zal de procedure veranderen. Lees meer.

Kopie van jkl78gg (Facebook-video) (7).png
Kopie van jkl78gg (Facebook-video) (5).png

EPC

Verbeter je EPC-score​

De belangrijkste stap om het EPC van je woning te verbeteren is isolatie. Als je dak, muren of vloeren niet geïsoleerd zijn, gaat er veel warmte verloren, tot wel een derde van de warmte die je produceert.

EPC: Voorbeeld

Bekijk een voorbeeld van een EPC.

EPC voorbeeld

bottom of page